Leidekkersbedrijf van Eijk


Dakpannen

De keuze voor de bedekking van het dak wordt mede bepaald door het soort dak. Bij de keuze van een dakpan moet vooral rekening gehouden worden met de minimum hellingsgraad van het dak. De hellingsgraad bepaalt of een bepaalde dakpan wel of niet op uw dak gelegd kan worden.

Deze keuze wordt belangrijker naarmate het dak een kleinere helling heeft. Zacht golvende pannen zoals de stormpan hebben voldoende aan een dakhelling van 20 tot 25°. Voor tegelpannen moet de dakhelling minstens 35° bedragen.

Indien er een verkeerde keuze voor het soort dakbedekking wordt gemaakt, kan dit op ten duur lekkage tot gevolg hebben. Zorg dus dat u op de hoogte bent van de hellingsgraad van uw dak en houd hier rekening mee bij aankoop van uw dakbedekking.

Dakpanen zijn meestal van gebakken klei, die op het dak worden gebruikt als dakbedekking. Op het houten dak wordt een rachelwerk aangebracht, waar de dakpannen op rusten. Omdat de dakpan doorgaans een enigszins gebogen vorm heeft, klemmen ze zo enigszins in elkaar.